Kostbare hobbyer

Det er ikke alle hobber som er like rimelige å drive med som for eksempel hekling. Noen hobbyer kan faktisk bli svært kostbare, enten på grunn av utstyret som er nødvendig, eller at hobbyen består av å samle på gjenstander innenfor en viss kategori.

Dyre samlerobjekter

Hvis hobbyen din består av å samle på gjenstander, kan det fort bli til en kostbar hobby. Samlere begynner gjerne med objekter som ikke trenger å koste så mye, men etterhvert som samlingen blir større er det ofte de sjeldne objektene som mangler. Når noe er vanskelig å få tak i, gjenspeiles det ofte i prisen. For frimerkersamleren kan et enkelt frimerke koste flere hundre tusener kroner. Selv om en slik pris tilsier at det er for spesielt interesserte, så kan de totale kostnadene på samlingen raskt komme opp i samme nivå.

Dyre hobbyer å komme i gang med

Jeg nevnte innledningsvis at det å komme i gang med hekling ikke koster så mye. Det eneste du trenger er et par strikkepinner og garn til å komme i gang. Skal du derimot begynne med dykking som hobby, vil det koste mye mer for å bare komme i gang. Du trenger for eksempel dykkerutstyr og kurs før du i det hele tatt kan kaste deg ut i vannet. Det er derfor greit å tenke på om det er en hobby som du vil holde på med en stund. Se gjerne artikkelen om hvordan du velger riktig hobby.

Ikke la hobbyen gå ut over økonomien

Noen kan gå så langt med hobbyen at det ikke bare tar over store deler av livet, men også lar det gå ut over privatøkonomien. Som en generell regel kan jeg si at du aldri bør låne penger til å finansiere hobbyen, om du ikke har god nok kontroll og betalingsevne. Det nærmeste du kommer låne penger til hobby er så kalt forbrukslån. Hvis du likevel bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån, bør du kvitte deg med det så fort du overhode kan!

La derfor hobbyen være noe du kan kose deg med og som ikke ender opp med å bli et stressmoment som påvirker økonomien